Korona-ajan ajatuksia

Tälle sivulle yhdistyksen jäsenet voivat lähettää mietteitään, kannustuksia tai purnauksiakin korona-ajan mieleen tuomista ajatuksista.

Koska kotisivujen päivittäminen on uskottu nettivastaavalle, mielipiteet tulee lähettää sähköpostilla hanna.leppanen3@gmail.com tai tekstiviestillä 040-7034253. Ruoritie 10:n postilaatikkoonkin voi jättää kirjoituksia, mutta niistä kannattaa soittaa em. numeroon. HUOM. sivulla olevia kirjoituksia voi myös kommentoida.


Kirkossa voisi olla turvallisesti

Meitä 70+ ihmisiä on aivan oikein ja pätevin perustein kehotettu pysymään kotioloissa, poissa muiden ihmisten joukosta. Kuten vappuaaton ESS kertoo ja Anu Pollari sekä Kaija Vertainen mielipidekirjoituksessaan vahvistavat, eristäytymisemme tuntuu vähin erin kotiarestilta.

Ehdotankin, että meidän vapautumisemme aloitettaisiin kirkonmenoista. Jumalanpalvelusten pito aloitettaisiin sunnuntaina 10 . toukokuuta.

Riittävien etäisyyksien aikaansaaminen olisi suntion hoidossa. Hän opastaisi tulijat kättelemättä kirkon penkkiin niin, että istujat asettuisivat riittävän etäälle toisistaan. Ainakin meillä Asikkalassa Miljoonan tiilen kirkossa sijoittelu on normaalioloissa helppoa.

Tiedän hyvin, että moinen paluu normaaliin on kiellettyä korkeimmalta kirkolliselta taholta. Mutta jos näin teemme , on syntimme sittenkin pienimmästä päästä.

Pekka Kulonen

Anianpelto 0400 491655


Hieman kevennystä

Hiljaista on kylillä ollut. Viikko sitten yksi kaveri sanoi, että viime viikot hänen paras kaverinsa on ollut nelijalkainen -- sohva.

Seppo Nieminen


Juhlapyhiä uudella tavalla

Toivottavasti vappu ja pääsiäinen 2020 jäävät mieliimme poikkeuksina ja koronaviruksen leviämisestä johtunut eristäytyminen menneenä kokemuksena. Vaikka viime viikot olisivatkin sujuneet suhteellisen kivuttomasti, alkaa jokainen jo kaivata paluuta normaaliin elämään.

Minulle ja miehelleni vaikeinta on ollut se, ettemme ole voineet tavata lastenlapsia pitkään aikaan. Muutaman kerran olemme sentään nähneet kaikki kolme lastamme kumppaneineen ja neljä lastenlastamme kerralla verkon kautta. Älypuhelimellakin se onnistuu, mutta mukavimmin toki sellaisella laitteella, jossa on isompi näyttö.

Tilannetta hankaloitti vielä sekin, että vanhimman tyttären perhe oli motissa suljetulla Uudellamaalla. Viime viikonloppuna he sentään pääsivät käymään mökillämme ja piipahtivat paluumatkalla pihallamme Vääksyssä, mutta halaukset jäivät edelleen väliin.

Me Vääksyssä ja Asikkalassa emme ole ongelminemme yksin. Korona on koko maailman vitsaus. Siksi uskon, että jossakin tähän vielä onnistutaan löytämään tepsivä lääkitys ja lopulta rokotuskin. Mitä nopeammin, sitä parempi tietysti.

Hanna Leppänen   


Hei kaikki!

Kyllähän tämä nyt aika erikoista taitaa meille kaikille olla, ei olisi kuunaan kukaan meistäkään uskonut, että tämmöistä aikaa joudumme elämään. Kaikki sanonnat ja fraasitkin ovat aiheesta jo niin loppuun sanottuja, että uusia pitäisi keksiä.

Niin, mitä me ollaan tehty, no varmaan sitä samaa kuin kaikki muutkin, oltu hissukseen, ulkoiltua on tullut ehdottomasti enemmän kuin talvella. (Kun ei päässy pilkille....🥴).

Lintubongari-mieheni kulkee ahkerasti kiikari kaulassaan, minäkin olen oppinut muutaman uuden linnunlaulun, siihen harrastukseen voisi ihmisiä kannustaa.

Kävelimme vapun aikaan Pulkkilanharjun Harjureitin, 1,9 km. Osa polusta on aika haastavaa, varsinkin jos on jalkavaivainen, niinkuin minä tällä hetkellä. Onnistuin vielä laittamaan liian ohutpohjaiset kengät jalkaani, juurakot ja kiven muhkurat tuntuivat kivasti. Ihan huonokinttuisen polku se ei siis ole, mutta suosittelen kyllä vahvasti sen kokemaan. Reijolla oli sauvat mukana, ja hän tykkäsi, että tasapainon pysymisen kannalta ne olivat hyvät.

Korvasieniä metsästimme viime sunnuntaina. Olemme kaikki nämä neljäkymmentäviisi vuotta mitä olemme Asikkalassa asuneet, niitä yrittäneet löytää. Ja jälkiä on tehty, tuloksetta suurimmalta osin. Kaikkia muita sieniä olemme onnistuneet hyvin löytämään, ja vaikka hakkuita on ollut paljon, on sienisaaliimme olleet aina ihan jees. Tämä mokoma kevään herkku vaan karttaa meidän korejamme. Nyt pyhänä kävimme kolmessa eri paikassa, yhdestä löytyi muutama esiintymä. Pieniä olivat joulukaloiksi, joten jätimme ne pulskistumaan. Täytyy mennä katsomaan viikon päästä ovatko jatkaneet jalkojaan.

Lokikuja lähettää kaikille terveisiä, pysytään terveinä!

Anja KallonenKuvaa klikkaamalla saat kuvatekstitkin esille.

Täsmennys: Hillilän avaraa maisemaa pääsee ihailemaan autostakin, kun tulee kirkonkylästä mutkaista ja mäkistä tietä Hillilään päin.


Kevät etenee

Tänään (tiistaina) aukesivat ekat tulpaanit ja nsrsissit. Kirjosiepot painuivat laulamatta suoraan pönttöön.

Pekka Kulonen


Kirjoja korona-aikana, mieleen tullutta

Minusta tuntuu, että ensimmäisiä merkkejä koronan vaikutuksista oli se, että kauppojen WC-paperihyllyt alkoivat tyhjentyä. Jostakin kumman syystä meillekin levisi hamstrausvimma. Hamstrauksesta mieleeni johtui Veikko Huovisen aikanaan kirjottama kirja ”Hamsterit”. Mietin, mitä kaikkea nuo kertomuksen kaksi miestä todella keräsivät talven varalle. Omasta kirjahyllystäni en kirjaa löytänyt, mutta sisareni, kirjastonhoitaja, sitten tarkisti, ettei Huovinen ainakaan WC-paperista mitään puhu.

Kun näin Huoviseen oli päästy, huomasin, että hyllyssäni on kuitenkin hänen teoksensa ”Lentsu”, mikä sekin tietysti on ajankohtainen. Pääasia siinä tietysti on 1970-luvun maaseudun ja vähän muunkin kuvaus, mutta juoni rakentuu Lentsu-pirulaisen hyppäämisestä ihmisestä toiseen (kaikki mainitut ovat miehiä!). Kenttäpiispa Pekka Särkiö muuten FB:ssä oli muistanut saman kirjan ja häneen oli vaikuttanut erityisesti kirjan ”hirveä” kansikuva, joka esittää Lentsua.

Mainittu sisareni sitten tuumaili, että eikö ajankohtainen olisi myös ”Rakkautta koleran aikaan”, kolera tai korona, samantapaisia vaikutuksiahan niillä on. Sekin löytyi minulta, ja sen vierestä samoin myöskin Gabriel Garcia Marquezin ”Sadan vuoden yksinäisyys” – ehkä olisi kuitenkin liikaa samaistaa sitä meidän karanteenimme. En sitten ruvennut romaaneja sen enemmän miettimään tai selaamaan. Muistaakseni aika vähän on kuitenkin kaunokirjallisia kuvauksia esim. 1900-luvun alun ”Espanjantaudista”.

Mitä muuta asiaan enemmän tai vähemmän liittyvää sitten kirjahyllystäni löytyisi? Hyllymetrejä meillä on, sen laskin viimeisen muuttomme jälkeen, vähän alle 30 metriä. Klassinen teos on tietysti Boccaccion ”Decamerone”, vaikka sen ruttokuvaus on oikeastaan esipuheessa, mutta jonka toisaalta voi ajatella kertovan samanlaisesta ilmiöstä, joka meillä ilmeni varsinkin äänikirjojen suosion voimakkaana kasvuna. Joukko ihmisiä kerääntyy karanteeniin kuulemaan erilaisia tarinoita, nykyisin vain tämä tapahtuu digitaalisesti ehkä vielä etäyhteydellä.

Joitakin ehkä vähän tuntemattomampiakin löytyi. Jollakin lailla karanteeninomaisissa olosuhteissa tuntuu eläneen Juhani Aho keväällä 1918 Helsingissä muisteloissaan ”Hajamietteitä kapinaviikoilta”. Hänhän paitsi kertoo kokemuksistaan punaisten hallitsemassa kaupungissa, myös pohtii kuinka silloiset tapahtumat voisivat vaikuttaa tulevaan kehitykseen. Historiaan liittyviä teoksia on tietysti hyllyssäni aika paljon, mutta tällaisesta pandemiasta on aika vähän. Suomalaisittain merkittävä on ehkä Eino Jutikkalan ”Kuolemalla on aina syynsä”, jossa hän käsittelee oikeastaan maailmanlaajuisesti väestönkehitystä ja siihen vaikuttaneita seikkoja tuhansien vuosien aikana. Oma mielenkiintonsa on myös ruotsalaisen Peter Englundin teoksella ”Suuren sodan vuodet”, jossa hän käsittelee paitsi 1600-luvun sotia, myös niiden liepeillä tautien vaikutuksia.

Aika jännittävä pieni kirja on v. 1912 julkaistu teos ”Dante Alighieris Divina Commedia, framsteld i ett hundra trettiosex bilder av Gustav Doré”. Siinä erityisen vaikuttavia ovat tietysti kuvat helvetin kauhuista, taivaan riemut eivät ole yhtään niin mielenkiintoisia. (Doréhan tunnetaan myös perinteisen Perheraamatun kuvittajana.) Kyllä Dante tauteja helvettiinkin on sijoittanut.

Lopuksi Pertti Niemiseltä ehkä jollakin lailla hellyttävä loppuruno:

MAURA, silloin 7 / kirjoitti isoilla kirjaimilla / työpöytäni papereihin, / mitä ajatteli: / ”Minun mielestäni / maailma pitäisi aloittaa alusta.”

Martti K. LehtoNyt karanteeni jo vähän lieventyi

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos lievensivät maanantaina 18.5. virallisesti yli 70-vuotiaille annettuja toimintaohjeita.

Jo oli aikakin, taisivat seniorit tuumia.

Koronavirusta ei ole vielä nujerrettu, sillä uusia tartuntoja on ilmennyt edelleen, mutta myös rohkaisevia merkkejä tilanteen helpottumisesta on olemassa. Saattaa jopa olla, että aiemmin sairastetut flunssat voisivat suojata koronavirukselta.

Kaiken yllä leijuu silti edelleen epävarmuus. Niinpä yli 70-vuotiaille annetuissa uusissa ohjeissakin painotetaan varovaisuutta. Ohjeiden antajat korostavat, että yli 70-vuotiaita läheisiä tavattaisiin ulkona, käsihygieniasta huolehtien ja turvavälit muistaen. 

Kansallinen senioriliitto on koonnut sivuilleen koosteen uusista ohjeista ja tiivistänyt pääkohdat näin: 

- Noudata yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi

- Pidä yhteyttä läheisiisi, mutta vältä lähikontakteja muiden ihmisten kanssa

- Kun hoidat kauppa- ja apteekkiasioita tai käyt terveyskeskuksessa:

huolehdi käsihygieniasta ja pidä vähintään 1-2 metrin turvaväli muihin ihmisiin

vältä asiointia ruuhka-aikaan ja pitempiaikaista oleskelua kaupoissa

- Pyydä kotikunnaltasi tarvittaessa apua esimerkiksi ruoan hankintaan ja apteekkiasioihin

-Voit myös valtuuttaa toisen henkilön hakemaan reseptilääkkeesi puolestasi 

- Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, vältä kontakteja muihin ihmisiin ja ota yhteys lääkäriin 

-Hakeudu hoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jos sairastut tai sinulla on pitkäaikaissairaus, joka vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.

- Lisätietoa koronaviruksesta saa myös puhelimitse numerosta 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Klikkaa lisätietoa alla olevasta ositteesta:

https://www.senioriliitto.fi/ajankohtaista/nyt-ikaantyneiden-ohjeistusta-on-paivitetty-tee-nain-yli-70-vuotias-seniori/

Uusia ohjeita on lisäksi selostettu tiistaina 19.5 ilmestyneissä lehdissä. Paljon hyvää luettavaa on myös tällä viikolla tulleessa Patinassa.

Senioreille tarkoitetun ohjeistuksen lieventyminen on positiivinen asia, vaikka tarkkana on syytä olla vastakin. Ja mikä parasta, nyt näyttää siltä, että kesä taitaa lopultakin tulla. Ainakin meille luvataan viikonloppua kohti  hieman korkeampia lämpötiloja. 

Hanna Leppänen