Tapahtumat 2022

Puheenjohtaja Martti K Lehdon tervetuliaspuhe 8.3.2022 yhdistyksemme 35-v juhlassa.

Vihdoinkin olemme päässeet niin pitkälle, että voimme viettää Asikkalan kansallisten senioreiden 35-vuotisjuhlaa.Yhdistyksemme perustava kokous pidettiin 28. syyskuuta 1986. Viime vuoden keväällä, koronasulun keskellä, johtokunta arveli, ettei vielä syksyllä olisi oikein mahdollisuuksia, mutta että pandemia helpottaisi kuitenkin siten, että juhla voitaisiin pitää tammikuussa, mutta toisinhan siinäkin kävi.Nyt kuitenkin olemme tässä. Tervetuloa Te kaikki.

Kolmekymmentäviisi vuotta ei ole oikeastaan kovin pitkä aika, mutta kuitenkin, jos sitä oikeasti rupeaa muistelemaan omaltakin osaltaan, sittenkin jakso, jonka aikana on ehtinyt tapahtua melkoisesti muutoksia. Vuonna 1986 oli yhdistystämme perustamassa sotaveteraanien sukupolvi, jonka enemmistö oli alkanut saavuttaa eläkeiän edellisen vuosikymmenen aikana. Kansalliset eläkeläisethän tuolloin yhdistyksemme nimikin oli. - Sittemminhän ei mukaan pääsemisen edellytys ole ollut ainakaan periaatteessa eläkeläisyys. Joka tapauksessa tämän tyyppiselle yhdistykselle on terveellistä ja välttämätöntäkin, sekä jäsenistön että varsinkin hallituksen jäsenten uusiutuminen. Ehkä voidaan sanoa, että veteraanisukupolvea seurasivat ne ikäluokat, joiden lapsuus osui sodan ja säännöstelykauden, mutta myös jälleenrakennuksen aikaan ja sitten myös ne ns. suuret ikäluokat.Nyt rupeaa sitten vähitellen olemaan myös jo 1960-luvulla syntyneiden vuoro.Toivottavasti ei ainakaan turha ujous tai vaatimattomuus ole esteenä yhteisten asioittemme hoitamiselle.

Eräs tällaisen vuosijuhlan tarkoitus onkin se, että voimme jollakin tavoin kunnioittaa toimintamme perustajia ja kehittäjiä. Onhan itse juhlan järjestäminenkin jo osoitus aikasemmin terhdyn työn arvostamisesta.

Tällä hetkellä emme voi kuitenkaan olla koronan lisäksi ajattelematta myös sitä hyökkäystä, joka on viimeisten kymmenen päivän aikana kohdistunut Ukrainaan. 35 vuotta sitten Ukraina oli otsikoissa Tsernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuuden takia. Tapaus, joka paljasti eräitä Neuvostoliiton perustavaa laatua olevia vikoja, vaikkei niiden syvyyttä ihan vielä tunnistettukaan. Vuonna 1917 marraskuussa Ukraina oli julistautunut itsenäiseksi, siis pari viikkoa ennen Suomen itsenäistymistä. Neuvosto-Venäjän paineessa Ukrainan itsenäisyys jäi tuolloin lyhyeksi. Nyt on jälleen kerran tunnettava kiitollisuutta siitä, ettei Suomi ole joutunut saman kohtalon alaiseksi. Samalla on yritettävä myös yksityisinä ihmisinä osaltamme auttaa hyökkäyksen kohteiksi joutuneita.

Samanaikaisesti on kuitenkin aivan oikein myös viettää omaa juhlaa, nauttia ohjelmasta, yhteislaulusta ja kakkukahveista. Vapaan kansalaisyhteiskunnan arvo on siinä, että se mahdollistaa vapaan kansalaistoiminnan ja vapaan järjestäytymisen.vaikkapa sitten senioriyhdistykseksi.- Sitä on kyllä syytä joskus juhlia.

Kun lukee yhdistyksemme ensimmäisen toimintavuoden kertomusta, havaitsee, että itse toimintamuodot ovat jo tuolloin olleet aika samankaltaiset kuin nykyään. Siis kuukausikokoukset esitelmineen ja sen lisäksi teatteriretkien aloittaminen näkyivät jo ensimmäisenä vuonna. Vaikka ehkä nykyään (paitsi tietysti nyt korona-aikana) toiminta on monipuolisempaa, kun jäsenistökin on suurempi, niin päällisin puolin suurin ero taitaa olla siinä, että tuolloin kuukausikokoontumiset olivat kahvitilaisuuksia, nyt syödään lounasta. Ehkäpä tavallaan onkin perinteen kunnioittamista, että juuri nyt juhlimme kakkukahvien kanssa.

Vielä kerran, tervetuloa!

TAMMIKUU 2022

Asikkalan Senioreiden 35-vuotisjuhla ti 11.1.2022  klo 13.00 Seurakuntasalissa Vääksyssä. Luvassa puheita ja musiikkiesityksiä, ansiomerkkien jakoa. Yhdistys tarjoaa kaikille kakkukahvit.

Ilmoittautumiset juhlaan  3.1.2022 mennessä Anjalle, 040-712 5056, tai sähköpostilla keittioduo@gmail.com  

JUHLAT ON JOUDUTTU PERUMAAN HUONONTUNEEN KORONATILANTEEN VUOKSI!

HELMIKUU 2022

YSTÄVÄNPÄIVÄNÄ MA 14.2. KLO 13.00  LÄHDETÄÄN PORUKALLA KÄVELEMÄÄN MERJA SYREENIN JOHDOLLA VÄÄKSYN RAITILLE, SOVITAAN REITTI YHDESSÄ ENNEN LÄHTÖÄ. KOKOONNUTAAN TURISTIPYSÄKILLE OIKEIN JOUKOLLA, NYT TAPAAMAAN YSTÄVIÄ JA NAUTTIMAAN PITKÄSTÄ AIKAA YHTEISESTÄ ULKOILUSTA.

Koronarajoitusten takia helmikuussa ei ole kuukausitapaamista Majakka Paviljongilla. Toivomme, että pääsemme maaliskuun puolella palaamaan aikaan ilman rajoituksia.

Mukana reippailemassa meitä oli 7 senioria.

MAALISKUU 2022                                              

Asikkalan Senioreiden 35-vuotisjuhla ti 08.03.2022 klo 13.30 Seurakuntasalissa Vääksyssä. Luvassa puheita, musiikkiesityksiä ja ansiomerkkien jakoa. Yhdistys tarjoaa kaikille kakkukahvit.

Ilmoittautumiset juhlaan 3.3.2022 mennessä Anjalle 040-712 5056. Ilmoitathan myös jos Sinulla on ruokarajoitteita.

Juhlaan osallistui 27 oman yhdistyksemme senioria ja vieraat päälle.

Puheenjohtaja Martti K.Lehto lausui juhlaväen tervetulleeksi. Naapurikuntien yhdistykset toivat omat tervehdyksensä juhlaan. Kuhmoisista Martti Kankkunen, Lammilta Ulla Kartano ja Padasjoelta Tarja Arola ja Matti Jaakkola. Asikkalan seurakunnan tervehdyksen toi kirkkoherra Jari Laulainen.  

50 v juhlamitalien saajat Mirja Eskola, Anna-Liisa Helenius ja Pekka Kulonen, joka myös esitti historiikin.

Juhlan mainiona juontajana toimi Seppo Nieminen joka myös yllätti meidät kaikki esiintyen myös viuluvirtuoosina. Juhlan yhteislaulut säesti Tuula Lehto.

HUHTIKUU 2022

Kevätkokous ti 12.4. 2022 Majakkapaviljongilla klo 15.00.

Aloitamme yhteisellä lounaalla klo 14.00. Kokousen jälkeen vs. sivistysjohtaja  Petri Haapanen kertoo Asikkalan koulumaailman kuulumisia.

Tässäkin tilaisuudessa jaettiin prenikoita!

Pronssisen ansiomerkkien saajat; Jorma Hämäläinen, Seppo Nieminen, Merja Syreeni, Martti K Lehto, Anja Kallonen, Tuula Järvinen ja Tuula Lehto. Kuvasta puuttuvat myös merkin saaneet Merja Mäkimattila ja Hanna Leppänen.

RETKI POKROVAN LUOSTARIIN TO 28.4.2022

Teimme mukavan ja todella mielenkiintoisen retken Pokrovan luostariin ja samalla tutustuimme kiertoajelulla Porkkalan alueseen. Saimme paljon tietoa sodanjälkeisen ajan tapahtumista ja se varmasti avasi taas kerran meidän kaikkien silmiä ja mieltä tajuamaan, kuinka onnekkaita olemme kun saamme elää vapaassa omassa maassamme. Suomessa.

Matkan vastuullinen järjestäjä  oli Matkapalvelu Liisa Hietala.

Tällä retkellä meitä Asikkalan senioreita oli mukana 9 henkilöä.

TOUKOKUU 2022

Perinteinen yhteinen ulkoilupäivä ti 10.5. jonka jälkeen lounastimme Majakkapaviljongilla 

Ohjaaja Annukka Tuominen esitteli meille KUNTOKESKUS PUHDIN tiloja ja halukkailla oli mahdollisuus opastettuna kokeilla kuntosalin laitteita. 

Osallistujia tapahtumassa oli 11 senioria

KESÄKUU 2022

HÄMEEN KANSALLISEN SENIORIPIIRIN KESÄPÄIVÄ TI 7.6.2022

Hattulassa Parolannummentie 298, Parolannummi.

Tähän tapahtumaan yhdistyksemme jäsenet eivät osallistuneet.

KESÄTEATTERIMATKA HEINOLAAN LAIVALLA TI 21.6.2022

Sari Siikanderin ohjaama Luts Hubnerin kirjoittama näytelmä

FLIRTTIKURSSI 55 +

Meitä oli mukavalla reissulla mukana 17 yhdistyksemme jäsentä. Ilma ja sää suosi matkaamme Suomen Neito laivalla Heinolaan. Laivalla nautimme hyvän ja monipuolisen lounaan. Teatteriesitys oli ajatuksia herättävä ja näyttelijä suoritukset huikeita. Ohessa muutama kuva lähtötunnelmista Vääksyn kanavalta ja teatterilta. Olipa meillä mukava ja virkistävä reissu!

Kanavalla odotetaan laivaa hyvässä säässä ja iloisissa tunnelmissa.

ELOKUU 2022

KOTISEUTURETKIPÄIVÄ  TI 16.8.2022

Teimme yhteisen eväsretken Asikkalan Kotiseutuyhdistyksen ylläpitämälle Asikkalan Kotiseutumuseolle. Aivan loistavana oppaana meille toimi Matti Sarmela. Saimme kuulla paljon mielenkiintoista asiaa Suomen historiasta, esim. kaskiviljelyn osuudesta viljan tuotantoon, tilojen jakoperusteista Isojaosta lähtien. Erilaisista käytännöistä ja elämisen tavoista maan eri puolilla, aina naimakaupoista lähtien. 

Mainion esitelmän jälkeen tutstuimme museon eri rakennuksiin. Oli tosi kuuma ja hiostava päivä, pidimme evästauon ja kyllä kaikille tuntui murkina ja virvokkeet maistuvan. Kiitos Merjalle mehutarjoilusta, oli kyllä tarpeen, vaikka kaikilla varmaan oli omiakin juomia mukana. Tauon  jälkeen jatkoimme vielä Esinemuseolle joka sijaitsee aivan kirkon kupeessa. Maatalouskonemuseoon tutustuminen jäi seuraavaan kertaan.  Retkellä meitä oli mukana  12 yhdityksemme jäsentä.    Oli kiva retki!

SYYSKUU 2022 

Kuukausikokous 13.9.2022 Majakkapavilijongilla klo 15.00.

Aloitimme klo 14 lounaalla. Vietimme hiljaisen hetken yhdistyksemme pitkäaikaisen jäsenen Eila Peltolan muistoksi. Vpj Unto Kangas piti mielenkiintoisen ja tosi tärkeitä aiheita koskevan esitelmän testamentin ja edunvalvonta sopimuksen tarpeellisuudesta.  Tuli paljon hyödyllistä tietoa ja miettimisen aiheita. Tuula laulatti meitä ja Seppo piti mukavan tietovisan.

Vpj Unto Kangas piti esitelmän testamentin ja edunvalvonta sopimuksen tärkeydestä.

LOKAKUU 2022

Lokakuun kuukausikokous pidettiin 11.10.2022 Majakkapaviljongilla. Kokoukseen olikin saapunut ilahduttavan paljon senioreita, aloitimme klo 14 lounaalla. Sen jälkeen vietimme hiljaisen hetken edesmenneen Tea Vilppulan muistolle. Kalkkisten kyläpäällikkö Minna Koskinen kertoi mielenkiintoisessa ja hyvin valmistellussa esityksessään Kalkkisten kylän historiasta, nykypäivästä ja kylän tulevaisuuden suunnitelmista. Esityksen aikana virisi keskustelua ja kysymyksiäkin esitettiin. Tuula Lehto laulatti meitä ja lopuksi Seppo hauskuutti meitä tietovisallaan, ja taas se marmelaadirasia lähti Lehdoille !

Kalkkisten Kyläpäällikkö MInna Koskinen.

KANSALLISTEN SENIOREIDEN HÄMEEN PIIRIN 

SENIORIFOORUMI TI 25.10.2022 ASIKKALAN SRURAKUNTAKODILLA 

Ilahduttavan iso joukko senioreita osallistui foorumiin ympäri Hämettä. Eikä ihme, koska meillä oli hyvin järjästetty tilaisuus loistavine esiintyjineen. Kiitos kaikille oman yhdistyksen puuhaihmisille työpanoksestanne tapahtumaan. Pito-Alma oli valmistanut hyvät ja maittavat tarjoilut, kiitokset  myös heille. Väkeä paikalla oli 60 henkilöä joista omaa väkeä oli 20.

Avajaispuheen piti puheenjohtajamme Martti K Lehto.

 Asikkalan kunnanjohtaja hallintotieteiden tohtori Rinna Nordbacka-Ikola luennoi kattavasti  Liikkuva Asikkala teemalla, kertoen samalla muistakin palveluista kunnassamme niin senioreille kuin kaikille muillekin kuntalaisille..

Johtava ravitsemusterapeutti fil.tohtori Raisa Valveen esitys Ikäihmisen ravitsemuksesta oli mielenkiintoista kuultavaa ja herätti runsaasti kysymyksiä ja kommentteja.

Valmiusasiamies senior adviser Esko Hakulisen aiheena oli Huoltovarmuus muuttuvassa toimintaympäristössä. Olipa ajan hermolla tämä tärkeä ja meitä kaikkia koskeva asia. Saimme paljon tärkeää ja hyödyllistä tietoa siitä, kuinka meidän kaikkien kansalaisten turvallisuudesta ja tulevaan varautumisesta huolehditaan.

Tuula Lehto johti senioreiden esitystä "Iloinen isänmaa" Lopuksi lauloimme Hämäläisten laulun ennen lounaalle siirtymistä.

Tervetuliaispuheen piti puheenjohtajamme Martti K Lehto.

MARRASKUU 2022

Syyskokous pidettiin ti 8.11.2022 Majakkapaviljongilla klo 15.00. Käsiteltiin syyskokoukseen kuuluvat asiat.  Aloitimme yhteisellä lounaalla klo 14.00. Vieraana meillä oli Matkapalvelu Liisa Hietala, hän kertoi meille tulevista matkoista ja tapahtumista joihin meillä yhdistyksenä tai yksityisesti on mahdollisuus osallistua.  Puheenjohtaja Martti ja sihteeri Merja kukittivat tämän vuoden merkkipäiväsankarit.Tuula laulatti meitä, ja Seppo laittoi tietovisallaan aivonystyrämme lopuksi testiin. Tällä kertaa se marmelaadirasia lähtikin Kallosille.

Paikalla olleet synttärisankarit 2022 on kukitettu.
Matkapalvelu Liisa Hietala kertoo tulevista matkoista.
Nuijaa vaihdetaan, Martti K Lehto ja uusi tuleva puheenjohtajamme Unto Kangas. Kiitos Martti ja onnea Unto!

MUSIKAALIMATKA TAMPEREELLE 17.11.-22

                           ANASTASIA

Marraskuun harmauteen saimme piristystä tekemällä reissun Tampereen Teatteriin katsomaan tänä syksynä Suomessa ensi-iltansa saanutta musikaalia Anastasia. Ja kyllä täytyy sanoa, että kannatti ! Esitys lumosi ja kyllä, jopa herkisti loppuunmyydyn katsomon. Meitä Asikkalan Senioreita oli tällä Matkapalvelu Liisa Hietalan järjästämällä matkalla 11 henkeä. 

JOULUKUU 2022

Pikkujoulua vietimme Padasjoella Maakesken Rientolassa 1.12.2022.

Padasjoen Seniorit olivat järjästäneet mukavan ja runsas ohjelmaisen juhlan meille. Joulupöydän antimet olivat runsaat ja maukkaat. Kiitos kaikille mukana olleille. Meitä Asikkalan Senioreita oli juhlimassa 19 henkilöä.